La caverna (televisiva)

[544 paraules – 2-3 minuts – escolta mentre llegeixes]

És cert que, si volguéssim, cada dia podríem trobar excuses per celebrar una efemèride relacionada amb els Beatles. Avui, però, és especial perquè en tenim doble ració i a més les dues representen moments de canvis importants en la seva trajectòria i, per tant, un pas endavant en la música popular que coneixem avui dia.

PRIMER CONCERT A THE CAVERN

Un 9 de febrer com avui, però del 1961, els Beatles feien la seva primera actuació al mític The Cavern de Liverpool. Després d’aquesta en vindrien gairebé 300 (292 segons Ingham, 275 segons Miles) més fins que el 3 d’agost del 1963 hi fessin la última. Una curiositat és que en aquesta primera, els John-Paul-George estaven acompanyats per Pete Best a la bateria (Ringo el substituiria al cap d’un any). Best és un dels nombrosos personatges a qui s’anomena ‘cinquè beatle‘. Clar que si tots ho fossin, haguessin acabat una mica estrets als escenaris.

cavern

Els Beatles a The Cavern amb Pete Best a la bateria

The Cavern era un antic celler transformat en club de jazz i que el 1961 va decidir cedir els seus espais a bandes de rock’n’roll que hi actuaven els migdies durant les pauses per dinar. Per aquesta primera actuació els van pagar £3,15 . A l’última del 1963 el sou ja pujava a £300. Per comparar amb els números d’avui dia, el salari mig anglès el 1961 era d’unes £1000. Això fa que les £3,15 representin 63€ actuals, mentre que £300 ja serien uns més que respectables 6000€.

Les actuacions del quartet a The Cavern es van anar coneixent a nivell de barri fins que, unes setmanes més tard, el jove Brian Epstein hi va assistir. Epstein regentava una de les botigues de discos més importants de Liverpool (tot just a 200 metres de The Cavern) i últimament estava rebent vàries visites de gent buscant algun disc d’aquests Beatles. No sabia qui eren i per això va decidir-se per passar un migdia per The Cavern. Passarien pocs dies fins que es convertís en el mànager de la banda i una de les claus per l’èxit dels Fab Four. Per començar, ell és el responsable del canvi d’estil de la banda pel què fa a vestimentes i a forma de comportar-se sobre l’escenari. La idea original dels Beatles era ser una banda de rock’n’roll perquè era el què es portava aquelles èpoques. Per això vestien amb texans i jaquetes de pell, feien veure que es pegaven sobre l’escenari, hi menjaven, donaven l’esquena al públic, etc. A poc a poc, l’educat Epstein els va anar convencent de canviar d’actitud a l’hora d’actuar i centrar-se més en el públic.

The Cavern va tancar el 1965 degut a la mala gestió del seu propietari. Després de varis intents per reobrir-lo, finalment va ser enderrocat el 1975 per construir-hi un sistema de ventilació del metro, i un pàrquing a sobre. El 1984 es va construir un rèplica del club, suposadament utilitzant el 75% dels maons originals. Torna a tancar el 1989 i reobre el 1991. Actualment és un dels indrets de visita obligada pels més fans del grup de Liverpool.

L’altra efemèride celebrada avui no la desvetllarem fins demà perquè va succeir a Estats Units a les 8 del vespre del 9 de febrer del 1964 (2 de la matinada, hora catalana, del 10 de febrer).